Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Zalaegerszeg bemutatása

Zalaegerszeg bemutatása információk

Zalaegerszeg Zala megyénk székhelye a Nyugat-Dunántúlon terül el. A zöldterületben gazdag várost a Zala folyó szeli ketté. Közel helyezkedik el az osztrák, a szlovén és horvát határhoz, valamint a Balatontól is csupán 45 km-re fekszik Zalaegerszeg. A Budapesttől 225 kilométerre lévő várost a legegyszerűbben az M7-es autópályán Nagykanizsáig, majd a 74-es úton optimális megközelíteni.

Várostörténet rövidre fogva

Zalaegerszeg első írásos forrása az 1200-as évekből származik, ám a régészeti leletek bizonyítják, hogy a vidék már az ősidőkben is lakott volt. A 14. században a még Egerszegnek hívott település a környék legnagyobbika volt, az adóból is neki jutott a legtöbb. A 15. században megkaphatta a mezővárosi kiváltságokat, így szép fejlődésnek nézett elébe az egyre gyarapodó lakosság. Ám a 16. században a fejlődés visszaesett, pláne mert jöttek a törökök, így kellett is egy várat építeni, ami egy darabig kitartott, ám 1664-ben elfoglalták a törökök.

A 18. században vált Zalaegerszeg megyeszékhellyé. A városnak viszont igazából még a 19. században sem volt nagy szerepe az iparban és a kereskedelemben, még a kultúra és oktatás tekintetében is beelőzték a megye más nagyobb városai, mint Keszthely vagy Kanizsa.

Ahhoz, hogy az első vasút a városba zakatoljon egészen 1800-as évek végéig kellett várni. Ekkor épültek meg a város legjelentősebb intézményeinek épületei, ám a nagy fejlesztések közepette a város súlyosan eladósodott, és a 20. században egy igen elmaradott településként volt a zalai megyeszékhely elkönyvelve.

Zalaegerszeg gazdasági fejlődése

A város fellendülését az 50-es évek hozták meg, ekkor létesült a ruhagyára, majd az élelmiszeriparon belül a sajt-, vaj- és tejgyára, a húsfeldolgozó gyár, továbbá az építőiparon belül az aszfaltgyár vagy a kerámiagyár. Közben nem elhanyagolható tényezővé vált a környék olajmezőinek feltárása. Azonban az ipar fellendülése mellett a város infrastruktúrája nem fejlődött.

A rendszerváltás után sok nagyüzem bedőlt. A városban a 90-es évek derekán jeletek meg a multik és aztán sorra alakultak az ipari parkok. Ma már Zalaegerszeg 4 ipari parkkal büszkélkedhet a 90-es években meglóduló gazdasági fejlődése még ma is töretlen. Sajnos az infrastruktúrában nem történek jelentős változások és ezt a város lakosainak a száma is megsínyli. 2010-ben a teljes népesség alig haladta meg a 61 ezret.

Napjainkban a város nagyjelentőségű tevékenységei között szerepel az erdőgazdálkodás, a növénytermesztés és a vadgazdálkodás. Ezek a környezet adottságai miatt is váltak döntő fontosságúakká, hiszen a Zalai-dombság és a Göcsej tájegysége vadban és erdőben gazdag. A fantasztikus természet miatt a térség egyre nagyobb szerepet kap már a turizmusban is. Zalaegerszeg kiemelt látnivalói a Göcseji Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Göcseji Múzeum és a Magyar Olajipari Múzeum.

 

Szerző: GE - varosom.hu
 Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

garaboncias483726 véleménye 2012.04.13 16:56
Zalaegerszeg bemutatása

Azért a plázán kívül (meg belül is) van még más kikapcsolódási lehetőség a városban. Ahogy a cikkben is említik olyan gyönyörű a város környéke, a Zalai-dombságnak annyir felfedezésre váró zegzuga van a kirándúlók számára. Ha kimozdultok a városból ajánlok egy túrát a bazitai tv-toronyig. De ha mindenképp a városban akartok maradni végülis nem rossz választás a pláza. Egy mozi mindig jöhet :D

aszomorulany877646 véleménye 2012.04.13 16:41
Zalaegerszeg bemutatása

Igen, a ZalaPlaza elég jó hely, többek közt arra is gondoltam. Én speciel nagyon örülök hogy van egy minőségi multiplex mozink a városban és nem kell 3-4 heteket várni a filmekre mint régebben/más városokban. És igazad van az sem elhanyagolható hogy relatíve tisztaság van, meg persze parkolni is mindig tudunk :DD

sarvanett729651 véleménye 2012.04.13 16:20
Zalaegerszeg bemutatása

Hát én egyszer voltam pár napot Zalaegerszegen de a helyi plázán kívül nem sok szórakozási lehetőséget fedeztünk fel. Mondjuk az elég kultúrált volt még a budapesti viszonyokhoz képest is :)

aszomorulany877646 véleménye 2012.04.13 15:59
Zalaegerszeg bemutatása

Jó írás, bár kicsit rövidnek találtam.

Szeretek itt élni, gyönyörű a vidék, kedvesek az emberek.
Én még megemlítettem volna az itteni szórakozási lehetőségeket is...

Címkék

Turisztika,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Szep 23

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Okt 14

Tuning és Retro Fesztivál
2022-ben útjára indult Magyarországon egy újfajta rendezvény, a fiatal autóőrülteknek
Budapest

Szep 23

Püspökladányi Győgyfürdő
Gyógyulás, felfrissülés, kikapcsolódás és szórakozás élménye várja a Püspökladán......
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Zalaegerszeg

    

Partnereink
Facebook